Engelse Bulldog: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

Engelse Bulldog: Alles over dit hondenras - LHIC (1)

De Engelse Bulldog heeft, net als Terriërs en Pitbulls, niet altijd een even beste reputatie gehad. En dat is jammer, want de Engelse Bulldog is een goedaardige hond die beschermend is naar zijn gezin toe en heel sociaal aangelegd is.

De Engelse Bulldog gaat al flink wat eeuwen mee en heeft in die tijd behoorlijk wat meegemaakt. Van vechthond tot gezelschapsdier: deze Bulldog heeft het allemaal ervaren. Tegenwoordig is de Engelse Bulldog vooral heel geliefd als huisdier.

Inhoudsopgave verberg

1. Over de Engelse Bulldog

2. Geschiedenis

3. Uiterlijk

4. Karakter

5. Opvoeding en socialisatie

6. Verzorging

8. Gezondheid

9. Aanschaf en kosten

10. Veelgestelde vragen over de Engelse Bulldog

Over de Engelse Bulldog

InfoDe Engelse Bulldog is een zachtaardige, waakse, eigenzinnige, trouwe en vriendelijke hond
Grootte31 tot 40 cm
Gewichtvan 18 tot 25 kilo
LeeftijdEen Engelse Bulldog kan 8 tot 10 jaar oud worden
Karaktersociaal, vriendelijk, zachtaardig, waaks, eigenzinnig
Kleurverschillende kleuren en combinatie mogelijk, waaronder wit, rood, bruin en lichtbruin
Vachtkort en dicht
AanschafGemiddeld € 1.500,- tot € 2.500,-

Geschiedenis

Historisch gezien heeft de Engelse Bulldog een reputatie als agressieve vechtershond. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt en gehouden voor bull-baiting: een brute sport waarbij honden het opnamen tegen een stier. Ook werden deze honden regelmatig gebruikt bij hondenvechten.

De Engelse Bulldog is nauw verwant aan de Molosser vechthonden. In oude literatuur werd er ook wel naar deze honden verwezen als Bondogge of Bolddogge. De naam Bulldog werd vanaf de 17de eeuw geïntroduceerd en het ras werd verder gespecificeerd als Engelse Bulldog.

Omdat de honden werden gefokt voor het vechten, werden ze specifiek geselecteerd op hun schedelgrootte, muilgrootte, hoektanden en lichaamsbouw. Hier heeft de Engelse Bulldog zijn kenmerkende look aan te danken. Ook al zijn deze vechtsporten al sinds de 19de eeuw bij wet verboden, de Bulldog is maar weinig veranderd qua uiterlijk.

Dit betekent niet dat de Bulldog identiek is aan de vechtersbazen uit het oude Engeland. Moderne Bulldogs zijn bijvoorbeeld een stuk minder atletisch en een korter gezicht hebben. Bovendien zijn moderne Engelse Bulldogs vriendelijker, socialer en zachtaardiger van karakter.

Engelse Bulldog: Alles over dit hondenras - LHIC (2)

Uiterlijk

De Engelse Bulldog is één van de meest herkenbare honden qua uiterlijk. Het is een middelgrote hond, maar hij staat breed op zijn poten, is erg gespierd en compact en heeft een verkorte kop. Hij heeft een dikke nek, een kop met plooien en kleine, hangende oren.

Grootte

De Engelse Bulldog is een middelgrote hond. Hij is doorgaans 31 tot 40 centimeter groot, maar erg breed in vergelijking tot zijn hoogte. Vrouwtjeshonden zijn meestal kleiner dan de mannetjes. Het gewicht varieert van 18 tot 25 kilo. Hij is erg gespierd en gezet.

Vacht

De vacht van de Engelse Bulldog is kort en dicht. Zijn vacht is glanzend als deze gezond is en licht strak tegen het lichaam aan. Er zijn verschillende variaties in vachtkleur mogelijk. Engelse Bulldogs kunnen wit, bruin, lichtbruin of rood van kleur zijn of een combinatie van deze kleuren. Een zwarte kleur is toegestaan als aftekeningen op het lichaam of als masker in het gezicht.

Muil

De muil van de Engelse Bulldog is opvallend genoeg om hier meer informatie over te geven. Omdat de Engelse Bulldog een echte vechthond was, werd hij gefokt op zijn brede muil, onderbeet, scherpe hoektanden en forse kop. Ook tegenwoordig hebben deze Bulldogs nog een flinke muil. De wangen hangen naar beneden en zijn ondertanden sluiten aan voor zijn boventanden.

Karakter

De Engelse Bulldog is misschien in het verleden gefokt als vechtersbaas, maar tegenwoordig is het vooral een goedmoedige, vriendelijke en sociale hond die uitstekend gedijt bij zijn levens als gezelschapshond. Ja, hij kan koppig en eigenzinnig zijn, maar met de juiste aanpak en opvoeding heb je een trouw en aanhankelijk maatje voor het leven.

Veel mensen hebben het idee dat Bulldogs agressieve en gevaarlijke honden zijn. De mediaberichten over hondenaanvallen, slechte fokkers en geruchten doen niet veel goeds voor dit imago. Maar in realiteit is de Engelse Pitbull bij lange na niet de gevaarlijkste hond die er is. Sterker nog: het zijn verrassend zachtaardige honden.

Verlatingsangst

Een klein nadeel van het aanhankelijke en sociale karakter van Engelse Bulldogs is dat ze het niet prettig vinden om alleen gelaten te worden. Ze kunnen dan last krijgen van verlatingsangst en flink vernielzuchtig worden. Door goede socialisatie en training kun je dit echter verminderen.

Opvoeding en socialisatie

Als je een nieuwe hond in huis haalt, is het belangrijk om veel tijd vrij te maken voor de training en socialisatie van deze hond, ongeacht het ras of de leeftijd. Elke hond heeft behoefte aan een goede opvoeding. Zo versterk je wenselijke eigenschappen, leer je ongewenst gedrag af en werk je in de tussentijd aan een goede relatie.

De Engelse Bulldog is ietwat koppig en eigenzinnig en dit kan het trainen van deze hond wat lastig maken. Meestal willen ze hun baasje graag plezieren, maar soms is daar wat extra geduld en volhardendheid bij nodig. Geef de moed niet op en wees vooral consistent en vriendelijk. Dat heeft uiteindelijk het beste resultaat.

Engelse Bulldogs zijn echte snoeperds en met een snack als beloning worden ze vaak snel gemotiveerd om beter op te letten en goed hun best te doen. Maar positieve woorden zijn ook erg effectief als beloning voor goed gedrag.

Heb je net een nieuwe Engelse Bulldog pup gekocht? Of ben je nog op zoek?

Er is een eBook genaamd Het Hondenprotocol. In dit eBook leert Gerrit Lameijer jou hoe je op de beste manier je pup kunt opvoeden en trainen. Je Engelse Bulldog pup zal met dit eBook opgroeien tot een lieve, gelukkige en gehoorzame hond!

Bekijk hier het e-book op Hondenprotocol.nl >>

Verzorging

Als je een huisdier in huis haalt, is het belangrijk dat je goed weet hoe je voor hem moet zorgen. Je zult moeten weten welke voeding het meest geschikt is, wat hij nodig heeft qua zorg en wat je zelf kunt doen en waarmee je naar de dierenarts moet. Wij geven tips voor de optimale verzorging van jouw Engelse Bulldog.

Voeding

Elke hond is anders en heeft andere behoeften qua voeding. De Engelse Bulldog is een middelgrote hond met veel spieren die andere behoeften heeft dan een Chihuahua of een Yorkshire Terriër. Pas de voeding die je jouw hond geeft dan ook aan op zijn specifieke ras, gewicht, gezondheid en leeftijd. Zo weet je zeker dat je voldoet aan zijn dagelijkse behoeften qua energie en voedingsstoffen.

Vachtzorg

De korte en dichte vacht van de Engelse Bulldog is enorm makkelijk in onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt is genoeg om de vacht glanzend en gezond te houden. Is de vacht vies? Veeg hem dan schoon met een doek en klaar.

Eens in de paar maanden is het verstandig om jouw hond goed te wassen. Dit kun je in bad of onder de douche doen. Niet elke hond vindt het prettig om gewassen te worden, dus het is verstandig om hier al vanaf jongs af aan mee te beginnen. Gebruik een speciale hondenshampoo om zijn vacht gezond te houden en zijn huid te beschermen.

Overige zorg

De Engelse Bulldog heeft veel plooien op zijn kop en licht gebogen oren. Het is belangrijk om al deze plooien en holtes goed schoon te houden. Deze honden hebben erg snel last van huidproblemen en de huid kan vlot irriteren en ontsteken in deze holtes. Maak zijn kop en oren dagelijks schoon om infecties, eczeem en andere huidproblemen te voorkomen.

Het is daarnaast ook belangrijk om de nagels van jouw hond regelmatig bij te knippen. Dit kun je zelf doen, maar dit kun je ook laten doen bij de dierenarts of de trimsalon. Door de nagels bij te houden kun je een heleboel ongemakken voorkomen.

Vergeet ook zeker niet om het gebit van jouw Engelse Bulldog goed schoon te houden. Ook honden kunnen last krijgen van tandproblemen of tandvleesproblemen, met alle gevolgen van dien. Regelmatig poetsen met een speciale hondentandpasta voorkomt veel ellende.

Engelse Bulldog: Alles over dit hondenras - LHIC (3)

Beweging en activiteit

De Engelse Bulldog is geen ras dat heel veel behoefte heeft aan fysieke inspanning. Alhoewel het vroeger een vrij atletische hond is, is hij tegenwoordig wat minder sportief aangelegd. Toch vinden deze honden het fijn om dagelijks even te wandelen en lekker te spelen.

Het advies voor de Engelse Bulldog is om dagelijks minstens een uur te lopen. Een spelletje op zijn tijd is ook zeker aan te raden. Laat je hond zich echter niet te veel inspannen. Door de unieke bouw van zijn kop krijgt hij snel last van ademhalingsproblemen bij inspanning en raakt hij snel oververhit op warm dagen.

Gezondheid

Een gezonde Engelse Bulldog kan zo'n 8 tot 10 jaar oud worden. Dat is niet bijzonder oud voor een hond. Dat komt deels omdat deze honden aan flink veel gezondheidsproblemen kunnen lijden. Ze hebben aanleg voor diverse genetische aandoeningen en door de unieke bouw door intensieve fokprogramma's in het verleden zijn ze ontvankelijk voor veel ademhalingsproblemen.

BOAS

Door de platte snuit kunnen Engelse Bulldogs problemen hebben met de ademhaling. Ze zijn gevoelig voor het Brachycefaal Obstructief Syndroom, oftewel BOAS. Deze aandoening komt voor bij honden die, door de fok of een andere reden, een bijzonder kleine schedel of een platte snuit hebben. Ze kunnen kampen met kortademigheid, benauwdheid, ademhalingsproblemen en een verminderd uithoudingsvermogen.

Elleboogdysplasie

De Engelse Bulldog heeft kans op het ontwikkelen van elleboogdysplasie. Bij deze aandoening functioneert het gewricht niet naar behoren en kan er slijtage en zelfs vergroeiing plaatsvinden. Honden met elleboogdysplasie kunnen kampen met pijnklachten en problemen bij het bewegen.

Dystocia

Door de bouw van de Bulldog is het voor sommige honden erg moeilijk om op natuurlijke wijze te werpen, of zelfs zich voort te planten. Veel honden worden kunstmatig geïnsemineerd om de kans op zwangerschap te vergroten en bevallingen vinden vaak plaats middels keizersneden.

Naast deze aandoeningen heeft de Engelse Bulldog ook een grote kans op overgewicht, allergieën, huidproblemen en oorontstekingen.

Aanschaf en kosten

De aanschaf van een Engelse Bulldog is een flinke investering. Deze honden worden doorgaans verkocht voor prijzen variërend van € 1.500,- tot € 2.500,-. Het is echter wel aan te raden om je niet te laten verleiden door fokkers die de Engelse Bulldog voor flink minder geld aanbieden. De kans is groot dat je dan een niet raszuivere hond krijgt met de nodige gezondheidsproblemen.

Aanschaf bij een erkende fokker

Er zijn veel verschillende hondenfokkers actief in binnen- en buitenland. Lang niet allemaal zijn ze echter even betrouwbaar. We onderscheiden zogenaamde broodfokkers: fokkers die vooral honden verkopen om winst te maken en niet vanuit een liefde voor honden of het vak.

Deze broodfokkers bieden Engelse Bulldogs vaak voor minder hoge prijzen aan, maar gezien de gevoeligheid van dit ras en de penibele geschiedenis is het zeer onverstandig om onvoorzichtig met dit ras om te gaan. Engelse Bulldogs hebben een gevoelige gezondheid en zonder de juiste tests, ouders en richtlijnen kan de hond hier enorm onder lijden. Doe daarom alleen zaken met erkende en betrouwbare fokkers.

Onderhoudskosten

Voor het voeden en verzorgen van jouw hond zul je maandelijks rekening moeten houden met een bedrag van zo'n € 50,-. Dit is voor maandelijks terugkerende kosten. Volgen jullie een gehoorzaamheidscursus of puppytraining? Of heeft jouw hond specifieke medische hulp nodig? Dan vallen deze maandelijkse kosten uiteraard hoger uit.

Veelgestelde vragen over de Engelse Bulldog

Overweeg jij een Engelse Bulldog te nemen als huisdier? Dan weet je na het lezen van ons artikel precies wat je kunt doen om een goede band met jouw hond te kweken, hem degelijk op te voeden en uitstekend te verzorgen. Bovendien delen we nog enkele antwoorden op veelgestelde vragen over dit hondenras in onderstaand overzicht.

Is de Engelse Bulldog een goede waakhond?

De Engelse Bulldog is een sociale, vriendelijke en zachtaardige hond. Men verwacht vaak dat deze hond erg agressief en waaks is, maar het tegenovergestelde is juist waar. De Engelse Bulldog is dan ook niet geschikt als waakhond.

Tot welke FCI-rasgroep behoort de Engelse Bulldog?

De Engelse Bulldog behoort tot FCI-rasgroep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

In deze groep bevinden zich nog veel meer hondenrassen, waaronder de Berner Sennenhond, de Boxer en de Cane Corso.

Hoe is de Engelse Bulldog in omgang met andere dieren?

De Engelse Bulldog is, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken, geen agressieve en onveilige hond. Hij kan uitstekend opschieten met mensen en dieren en is erg sociaal aangelegd. De agressie en vechtlust van vroeger is er door intensief fokken grotendeels uitgefokt.

Hoe is de Engelse Bulldog in omgang met kinderen?

De Engelse Bulldog kan door zijn zachtaardige en vriendelijke aard goed opschieten met kinderen. Het is een echte gezinshond en hij is erg sociaal.

Het is echter wel altijd belangrijk om op te passen wanneer kinderen en honden samen zijn. Laat ze nooit onbemand samen spelen. Zowel kinderen als honden zijn tenslotte impulsief en onvoorspelbaar.

Wat zijn leuke activiteiten om te ondernemen met een Engelse Bulldog?

De Engelse Bulldog is niet heel sportief, maar hij is zeker in voor een spelletje. Hij houdt van apporteren, touwtrekken en verstoppertje, vooral als het snoepjes betreft.

Wat kan ik doen tegen het kwijlen van mijn Engelse Bulldog?

De Engelse Bulldog is een hond die veel kan kwijlen. Dit komt door zijn hangende wangen en hangende bovenlippen. Als jouw hond hier aanleg voor heeft, kun je hier helaas maar weinig tegen doen.

Je kunt het kwijlen ietwat verminderen door op zijn voeding te letten en zijn gebit goed schoon te houden. Verder is het raadzaam om zijn kop regelmatig schoon te vegen.

JeEngelse Bulldog (pup) op de juiste manier opvoeden?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Gerrit Lameijer genaamd Het Hondenprotocol. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste jeEngelse Bulldogkunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest lieve en gehoorzameEngelse Bulldog van de buurt hebben? Of wil je binnenkort een Engelse Bulldog puppy kopen en hem goed opvoeden? Dan moet je zeker dit eBook lezen.

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>

* Vandaag

93

keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Engelse Bulldog: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6168

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.